Kec0h pes4kit dir4wat atas l4ntai, ini penjelasan HKL

SUSULAN tular mengenai seor4ng pes4kit Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang dikatakan menerima r4wtan di atas lantai baru-baru ini, HKL tampil memberi penjelasan.

Pengarahnya, Datuk Dr Heric Corr4y berkata, pesakit terlibat sebelum ini telah dibawa ke Jabatan Kecemasan dan Tr4uma HKL, namun secara tiba-tiba berada dalam keadaan tid4k sedarkan diri dan tiada denvtan n4di.

Beliau berkata, pada masa sama, semua katil telah digvnakan dan permuk4an l4ntai yang rata merupakan satu kaedah terbaik bagi melakvkan bantuan resusit4si kardiopvlmonari (CPR) ke atas pes4kit terlibat.

“Namun begitu, pes4kit tidak dapat disel4matkan dan oleh kerana pvnca kem4tian tid4k dap4t dikenal p4sti, jen4zah telah dihantar ke Jabatan Perub4tan F0rensik HKL bagi menjalani bed4h sias4t,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Sebelum ini, seorang individu dipercayai kakitangan HKL mended4hkan menerusi laman sosial mengenai situasi hospital itu yang dikatakan sudah tid4k mampu untuk menampvng pes4kit baharu mal4h ada antaranya perlu menerima r4watan CPR di atas lantai.

Selain itu, individu berkenaan turut mendakwa pertambahan jumlah pes4kit di hospital itu pada masa ini menyeb4bkan bil4ngan k4til termasuk katil kanv4s tidak mencvkupi sehingga ada yang terp4ksa menunggu di atas kervsi dan kerusi roda sahaja.

Mengulas mengenai foto pesakit yang terbaring di lantai pula, Heric berkata, k.es tersebut merupakan kecemasan di mana pihak terlibat mengalami sawan dan mempunyai risiko jatuh daripada katil kanvas.

“Atas faktor keselamatan dan r4watan segera, pesakit telah dibaringkan secara mengiring ke kanan untuk menggelakkan air liurnya masuk ke dalam saluran paru-paru,” katanya.

Dalam pada itu, Heric berkata, penggunaan katil di HKL pada masa kini adalah meningkat berikutan terdapat pertambahan penerimaan kes C0vid-19 yang kebanyakannya berada pada tahap empat.

Menurut beliau, bekalan oksigen di w4d hospital berkenaan sama ada jenis piping atau silinder buat masa ini juga adalah masih mencukupi.

“Sekiranya terdapat keperluan bekalan yang tinggi pada satu masa, ia akan diambil dari w4d yang kurang penggunaannya dan dihantar ke wad yang lebih memerlukan.

“Pengunaan katil di unit r4watan rapi (ICU) pada masa ini juga berada pada tahap tinggi dan tenaga kerja di sana dibantu oleh kakitangan yang bertugas di w4d biasa serta klinik HKL,” katanya. – Sinar Harian

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://www.mstar.com.my/

 

Be the first to comment on "Kec0h pes4kit dir4wat atas l4ntai, ini penjelasan HKL"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*