Dua pasvkan eSports Malaysia masing-masing men4ngi RM20,762 dalam satu kejoh4nan ‘Wild Rift’

DUA pasvkan eSports Malaysia membawa pul4ng masing-masing AS$5,000 (RM20,762) dalam pertempvran permainan mud4h alih (MOBA) Wild Rift menerusi Summer Super Cup.

Mereka mewakili Malaysia dengan menentang pasukan-pasukan terbaik di Asia.

Pasukan tempatan Berjaya Dragons dan Geek Fam berjaya sampai ke Peringkat Kumpulan, bersama 16 pasukan dari lapan negara berbeza termasuk Malaysia, Hong Kong, Indonesia, Filipina, Singapura, Taiwan, Thailand dan Vietnam.

Peringkat Kumpulan mengikuti format ‘double round-robin’, iaitu dengan membahagikan pasukan kepada empat kumpulan yang terdiri daripada empat orang, sambil memastikan pasukan dari negara yang sama tidak bermain antara satu sama lain.

Berjaya Dragons dan Geek Fam masing-masing memenangi satu daripada enam pusingan, justeru menempatkan mereka di kedudukan empat tercorot bersama dengan QWQ Hong Kong yang juga memenangi satu dari enam pusingan, diikuti oleh eSports Impunity Singapura yang kal4h dalam semva pert4ndingan mereka.

Kejuaraan Summer Super Cup dimenangi oleh Evos eSports TH iaitu wakil dari Thailand yang memperoleh hadiah utama AS$25, 000 (RM103,812).

Tempat kedua diraih oleh One Team dari Taiwan, memenangi AS$19,000 (RM78,897), sementara Cerberus eSports dari Vietnam mendapat tempat ketiga dengan membawa pulang AS $14,500 (RM60,211).

Summer Super Cup adalah kejuaraan serantau pertama untuk Siri Ikon Asia Tenggara (SEA) 2021, yang dianjurkan oleh Riot Games, studio di belakang MOBA League Of Legends dan spin-off mudah alihnya, Wild Rift.

Di laman Facebooknya, Berjaya Dragons mem0hon ma4f kep4da peminat-pemin4t mereka atas kekurangan dalam persembahan mereka, sambil menambah bahawa mereka berasa bangga dapat mewakili negara di pent4s antarabangsa. TheStar

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://www.mstar.com.my/

Be the first to comment on "Dua pasvkan eSports Malaysia masing-masing men4ngi RM20,762 dalam satu kejoh4nan ‘Wild Rift’"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*