“Suami dia tak lay4k untuk diberi kemaafan!”Bella Astillah Tak Mahu Ungk1t Zaman Jahil Suami

Lancar sungguh kata yang terluah, bagaikan diri itu “maksum” tiada langsung berbuat silap, apa lah sal4hnya jika menilai dahulu kesil4pan itu daripada terus menghvkum dengan tudvhan melulu yang sunggvh meny4kitkan.

Setiap orang pasti ada kisah silam masing-masing yang sukar dilvpakan, barangkali itu sahaj4lah memori indah atau mvngkin juga pahit yang akan dikenang seumur hidvp oleh seseorang itu.

Namun begitu, tidak semua kisah lampau kita diketahui oleh orang lain, lebih-lebih lagi jika ia melib4tkan sisi ‘gel4p’ pada suatu masa dahvlu.

Masakan tidak, tiada sesiapa pun mahu membuka pekvng di dada kerana ia seolah-olah bagai membuka aib sendiri, namun jika melib4tkan hal orang lain, laju pula dia menErpa mahu tahu?

Mendalami isu sedemikian, kec0h di laman Twitter berkenan video pendek yang memperlihatkan seorang lelaki yang dikatakan mirip dengan penyanyi kontr0versi apabila hantaran berken4an memaparkan aksi yang tidak sen0noh.

Memuat naik hantaran di laman Insta Story, penyanyi Bella Astillah atau Dayang Nabella Awang Astillah hanya mahu tampil memberi respon positif kerana mengetahui bahawa rakaman yang tular itu adalah video lama milik suaminya, Aliff Aziz.

 

“Bella pun tak tahu apa motif orang yang vir4l kan video tu…Bella pun tak tanya lebih-lebih dek4t Aliff…betul sebab Bella pun rasa macam ken4pa Bella kena t4nya, kena k0rek…Bella dapat apa?”

Jangan letakkan beban4n yang melampau pada mereka yang sudah mula mencari sinar untuk bervbah, sesungguhnya rasa penyesalan di dalam hati atas kesalahan yang dilakukan sekelam apa pun masa lalu seseorang, pintu kemaafan tetap Allah SWT buka seluas-luasnya kepada mereka yang ingin bertaubat.

“Sekarang ini apa yang terbaik adalah kalau kita doakan orang lain…In Sha Allah kita pun akan dapat kebaikan…and Bella rasa apa yang penting untuk Aliff sekarang ni kan adalah sokongan…moral support…”

 

Hantaran yang dimuat naik itu jelas sekali mempamerkan reaksi selebriti ini yang seperti tiada kata lain yang wajar diungkapkan  selain memohon kalimat yang baik-baik sahaja kerana tiada gunanya bertikam lidah jika perkara itu merupakan masa lalu yang dilakukan oleh suaminya.

“Takkan lah Bella nak paksa-paksa Aliff nak ungkit…Bella ada pernah cakap dulu, Bella tak suka ungkit, tak suka nak korek sebab tidak akan memberi apa-apa faedah dan tak ada manfaat untuk diri Bella especially rumah tangga Bella”

Mengetahui bahawa sudah menjadi lumrah kehidupan, sangat sukar untuk mema4fkan atau menerima kembali pasangan yang sud4h membuat kesalahan kerana dikatakan kesakitan yang berbekas di dalam hati amat sukar dilupakan.

Namun apabila rumah tangga mulai goyah, ia sewajarnya dijadikan ruang dan iktibar untuk pasangan memperbaiki kelemahan diri serta melengkapi kekurangan.

“Sekarang ni pun, alhamdulillah Aliff bervbah ke ar4h keb4ikan dan dia pun tak suka pun nak kongsi sang4t…dia nak berubah bukan untuk orang lain…dia nak bervbah untuk diri dia sendiri…Jadi benda tu pun dah bahagi4kan Bella seb4b dia sedikit sebanyak ada perubahan sebab nak bervbah ini bukan mud4h bagi dia, jadi dia pelan-pelan…Bella harap sangat korang semua s0kong and doakan yang baik-baik…itu yang lebih baik untuk kitaorang.”

Sesungguhnya sikap pemaaf dan penyayang yang dimiliki oleh Bella ini seharusnya dijadikan contoh terbaik kepada orang ramai kerana perkahwinan adalah bentuk penyatuan dua hati yang waj4r diberikan ruang untuk bertoleransi demi menyemai benih cinta yang seharusnya saling melengkapi antara satu sama lain tatkala di waktu suka dan duka.

Tidak kira pelaku itu membabitkan suami atau isteri, kebiasaannya pasangan sering dipersalahkan dan dikatakan tidak pandai menjaga hubvngan hingga menjurus kepada kecvrangan.

Ini kerana hubungan yang terlerai bukan noktah menamatkan konflik kerana ada lagi masalah lain mungkin menyusul, antaranya untuk menyesuaikan keadaan dengan status duda atau janda.

Oleh itu, usah dikenang peristiwa yang lalu malah jadikan ia sebagai pengajaran dan teladan untuk sesuatu perhubungan itu pulih dan bangkit mengecapi bahagia bersama keluarga tercinta.

Sebagai rekod, Bella berkahwin dengan Aliff pada 9 September 2016 dan mereka dikurniakan dua cahaya mata iaitu Muhammad Ayden Adrian dan Ara Adreanna yang kini berusia setahun.

Sebagai peringatan untuk kita yang tidak lepas daripada melakukan dosa, sentiasa perbanyakkan taubat dan memohon keampunan Allah SWT serta kemaafan sesama manusia.

Apa yang penting adalah orang ramai dinasihatkan untuk  saling menutup aib serta menjaga kehormatan sesama manusia.

Sumber:Hot fm

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : http://www.dnq.pw/

 

Be the first to comment on "“Suami dia tak lay4k untuk diberi kemaafan!”Bella Astillah Tak Mahu Ungk1t Zaman Jahil Suami"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*