“S3ksa Tau Lima Hari Dlm L0kap” Safiey Illias K0ngsi Cerita 5 Hari Dlm L0kap

Usahawan kosmetik dan penyanyi, Safiey Illias menga.kui sudah dibe.baskan selepas dit4han rem4n selama lima hari.

Kongsi Safiey menerusi sesi siaran langsung pada Rabu, dia memaklumkan mendapat layanan yang baik sepanjang berada di l0kap.

“Saya dit4han bersama Fifi (@pipinatasha), kami tak nampak tah4nan yang lain, hanya dengar suara saja. Rasanya tak sampai 10 orang.

“Sek.sa tau lima hari dalam l0kap. Tidur atas lantai simen je, tak ada selimut atau bantal. Berbantalkan lengan saja.

“Makan macam gelandangan sikit, tapi okeylah tak ada masalah pun. Kami diberi makan tiga kali sehari iaitu pukul 8 pagi, 2 petang dan 6 petang.

“Mujur ada juga pegawai polis yang baik hati berkongsi makan ayam penyet dan sardin yang isteri dia bekalkan. Sebagai balasan saya tolong cuci pinggan.

“Sepanjang lima hari itu juga kami tak mandi sebab nanti nak kena basuh rambut. Cuma, muka tu cucilah pagi-pagi macam biasa. Kita tetap kena pose,” ceritanya.

Tak pakai b.ra, bawa m4lang

Tambah Safiey, dia ditahan di kediamannya di Pahang sebelum dibawa ke balai polis Bangi untuk si4satan.

“Saya dibawa menaiki kenderaan polis dari Pahang ke Bangi, saya faham dan tiada masalah pun untuk saya memberikan kerjasama.

“Keluar dari rumah, saya hanya membawa barang dengan beg plastik sahaja dan tak pakai br.a pun. Sebab nanti selepas keluar dari l0kap pun saya kena bu.ang br.a sebab bawa m4lang.

“Mujurlah saya juga bukan orang yang senang tumbuh bulu, jadi saya tak keluar dengan bermisai dan tiada masalah sepanjang dalam t4hanan.

“Perkara yang saya ris4ukan adalah lay4nan polis, saya t4kut hak asasi saya dic4buli. Selagi mereka (polis) berlembut, saya tiada masalah. Kalau ada, saya sudah lap0rkan kepada Suruhanjaya Hak As.asi Pengguna Malaysia (Suhakam). Kita bukan p0ndan-p0ndan tak cerdik,” katanya.

Safiey memberitahu dia sebelum ini pernah tiga kali ditahan di l0kap namun tempoh reman itu hanya sehari, berbanding kali ini hingga tahanan rem4n dilanjutkan menjadi lima hari.

Ratu pakai baju purple

Kata Safiey, dia tetap memberikan kerjasama kepada pegawai penyi4sat untuk melanjutkan tempoh tah4nan rem4n kerana engg4n kedaulatan undang-undang negara di perlekehkan masyarakat.

“Kali ini saya bagi muka. Saya tak nak timbul spe.kulasi neg3tif masyarakat dan k3sihankan pihak polis berdepan t0hmahan neg4tif masyarakat.

“Berhubung apa tindakan selanjutnya selepas saya dibeb4skan itu terserah kepada pendkwaan sama ada saya akan did4kwa atau tidak.

“Mereka melep4skan kami sebab tiada keputusan dan mereka tak boleh dakwa di mahkamah. Jadi mereka tak boleh rem4n lagi sebab sudah maksimum. Oleh itu, rem4n saya dit0lak dan saya tak perlu keluarkan duit untuk keluar.

“Sepatutnya rem4n saya cuma tiga hari, tapi dua hari selanjutnya saya beri muka. Jadi, saya sudah memberikan kerjasama selama lima hari, jika harapnya tiada lagi isu berbangkit,” ujarnya.

Kata Safiey dia sudah bersedia selepas tular video rakaman siaran langsung bersama dua lagi kanak-kanak bawah umur minggu lalu.

Ditanya tentang keadaannya berg4ri dan tidak berselipar, kata Safiey dia hanya memenuhi impian netizen untuk melihatnya dalam keadaan sedemikian.

“Kes saya bukan kes jen4yah. Ini cuma kes biasa. Apabila tak melibatkan jen4yah saya tak perlu dit4ngkap, tapi apabila mendapat panggilan itu saya berikan kerjasama penuh.

“Apabila kes saya viral, ramai nak tengok ratu pakai baju purple, jadi saya nak sedapkan hati masyarakat saya turutkan. Kenapa kena g4ri? Kenalah ‘in’ nanti tak nampak macam kena t4han.

“Kalau saya l4ri juga, nanti orang persoalkan polis tak buat kerja,” jelasnya.

Lima hari berada di dalam tah4nan memberikan sedikit sebanyak kesed4ran kepada Safiey dan temannya, Fifi.

“Lima hari yang berb4loi, saya patuh pada si4satan… Itu dah merit. Bukan s-mbong tapi kebanggaan supaya orang nampak kita bagi kerjasama kepada polis.

“Apapun, ia bukan seperti bayangan drama, kami okey dalam tu. Aku pun dah biasa tidur di lantai jadi tak pelik… Sekurang-kurangnya boleh mengimbas semula zaman kanak-kanak dahulu dan kehidupan orang yang susah,” ujarnya.

Safiey dan Fifi dit4han pada 10 Jun lalu bagi membantu sias4tan berhubung kes membuat komunikasi luc4h dan amang se.ksual dengan kanak-kanak di bawah umur menerusi Instagram Live.

Laporan polis turut dibuat oleh pensyarah universiti tempatan berdasarkan tiga kesalahan berkaitan akta dan peraturan di Malaysia.

5 Fakta Penahanan Safiey Illias Yang Dianggap Wajar Kerana Keterl4luan & Mel4mpau

Baru-baru ini tular video live usahawan kosmetik, Safiey Illias dan raknnya yang melibatkan dua remaja lelaki di bawah umur. Difahamkan Safiey dan rakannya, Pipinatasha seperti melakukan chil.d groo.ming menerusi Instagram Live.

Melihatkan video yang tular, satu laporan polis telah dibuat dan usahawan kosmetik tersebut telah dit4ngkap oleh pihak polis untuk siasatan lanjut. Berikut adalah 5 fakta ‘p4nas’ mengenai pen4hanan Safiey Illias.

Lakukan G4ngguan Se.ksual

Dipetik daripada Malaysia Kini, Safiey dan Pipinatasha dikatakan telah melakukan g4ngguan sek.sual seperti child gr0oming atau dandanan se.ksual.

Menerusi video tular tersebut, kedua-dua mereka dilihat cuba berbual mengenai isu terl4rang, menari tarian berunsur s.eks serta berbual luc4h dengan dua remaja lelaki berkenaan.

Lakukan Prov0kasi Kepada Agama

“Isu di sini adalah aksi menggoyang-goyangkan buah d4da ditonjolkan Safiey berunsur seksual. Sebagai ibu dan seorang pendidik, perbuatan seperti itu amat mengganggu em0si. Perbuatan itu juga satu bentuk prov0kasi terhadap agama semakin meningkat”, kongsi Dr Rafidah Hanim Mokhtar dalam Malaysia Kini.

Difahamkan Safiey dan Pipinatasha yang memakai baju se.ksi ketika dalam live berkenaan telah sengaja menunjukkan buah d4da mereka pada remaja lelaki tersebut. Malah tanpa segan silu perbuatan tersebut telah menimbulkan keres4han dalam kalangan masyarakat.

Secara tidak langsung perbuatan ini sememangnya mel4nggar fitrah seorang manusia apabila melakukan pembed4han jantina atau pengubahan bentuk badan.

Penggunaan Bahan Temb4kau

Dalam sesi Instagram Live tersebut, Pipinatasha didakwa telah menggunakan rokok elektronik atau vape di hadapan kedua remaja tersebut. Malah kedua-dua mereka seolah-olah memberi galakan dan mengajar remaja lelaki berkenaan untuk mengambil beberapa bahan terl4rang.

Ajar Cara Untuk Ambil Bahan Terl4rang

Dipetik dari Buzz Kini, Safiey dan Pipinatasha dikatakan telah bertindak mel4mpau apabila cuba mengajar dua remaja lelaki terbabit untuk mengambil beberapa bahan terl4rang.

Pada masa yang sama, mereka berdua juga telah mengajar cara-cara untuk menghis4p d4dah kepada remaja lelaki berkenaan.

Isu LG.BT

Menerusi posting Facebook pakar motivasi, Akhi Fairuz berkata golongan transg.ender ini semakin berani menunjukkan gaya hidup secara terang-terangan di media sosial. Malah ada juga yang berani berkongsi beberapa tempat untuk melakukan perubahan jantina, pembed4han dan sebagainya.

Tambahnya perkongsian sebegini membuatkan remaja atau kanak-kanak sekarang mendapat idea serta inspirasi untuk berubah menjadi seperti mereka.

Terkini pihak polis telah membuat penahan terhadap Safiey Ilias pada petang semalam untuk membantu siasatan berhubung dengan video live yang mengandungi komunikasi luc4h dan g4ngguan sek.sual pada dua remaja lelaki.

Ikut rekod, Safiey Ilias pernah buat penghijrahan kali kedua

Sumber: FIONA

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://www.motifviral.dnqj.my/

 

Be the first to comment on "“S3ksa Tau Lima Hari Dlm L0kap” Safiey Illias K0ngsi Cerita 5 Hari Dlm L0kap"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*