“Kalau enggan serah diri, kita ambil tind4kan..” – Polis dah tahu tempat Sajat sembunyi

Berikutan isu usahawan kontr0versi, Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman yang dikatakan melarikan diri dari dit4ngkap pihak Jais tempoh hari, pihak polis Selangor sudah mengetahui tempat persembunyiannya.

“Kalau dia enggan serah diri, kita akan ambil tind4kan,” kata Pemangku Ketua P0lis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed  ketika dihubungi Kosmo! sebentar tadi.

Sebelum ini Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) terpaksa meminta bantuan pihak polis untuk mengesan lokasi sebenar usahawan berusia 36 tahun berkenaan.

Terdahulu, media melaporkan mahk4mah telah mengeluarkan war4n t4ngkap ke atas usahawan kosmetik tersebut selepas dia gagal hadir prosiding sebutan semula pertvduhan berpakaian menyerupai wanita sehingga menyebabkan agama Islam dipandang hin4 pada 23 Februari lalu.

Sejak waran berkenaan dikeluarkan, pelantun lagu “Bobo Di Mana” itu terus menghilangkan diri tanpa khabar berita dan dipercayai menyembunyikan diri bagi mengelakkan dirinya dicekup JAIS.

Sajat jawab tudvhan netizen konon ‘bersembunyi’, jawapan dia memang lain macam

Usahawan komestik, S4jat sering kali menimbulkan kontr0versi serta menerima kec4man netizen di platform media sosialnya.

Terbaru, menerusi laporan media tempatan, S4jat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjad Kamaruzzaman kini sedang dibvru oleh anggota Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ekoran tidak dapat hadir ke mahk4mah baru-baru ini.

Menjengah ke laman Instagram milik usahawan berusia 36 tahun itu, terdapat beberapa komen ditinggalkan oleh pengikutnya, namun respon yang diberikan menarik perhatian ramai.

Sembunyi mana tu?

Menerusi posting itu, Sajat dilihat masih lagi aktif mempromosikan pelbagai produk perniagaanya seperti bengkung dan emas.

Pengikutnya telah bertanya dimana dia bersembunyi, namun dengan tenang dia menjawab tidak perlu bersembunyi kerana kesalahan yang dilakukan bukanlah seperti jen4yah membunvh.

“Buat apa nak sembunyi? Bukan kita bunvh orang,” balasnya di ruangan komen.

Terdahulu, Sajat did4kwa atas pertudvhan berpakaian menyerupai perempuan sewaktu melangsungkan majlis di premisnya. Walau bagaimanapun, dia mengaku tidak bers4lah atas pertuduvhan tersebut.

Lama Tunggu Masih Tak Muncul, Sekali JAIS Kerah 122 Anggota Bvru T4ngkap Sajat

Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) hari ini mengerahkan kira-kira 122 anggota dan pegawai penguatkuasanya untuk mencari dan men4ngkap usahawan kosmetik, Muhammad Sajjad Kamaruz Zaman atau lebih dikenali sebagai Nur Sajat.

Menurut Pengarahnya, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad, tindakan itu dilakukan selepas pihaknya mendapat waran tangkap daripada Mahkamah Tinggi Syariah di sini, petang semalam.

Ia susulan kegagalan Muhammad Sajjad, 36, menghadiri prosiding kes berpakaian wanita tiga tahun lalu di Mahk4mah Tinggi Syariah, di sini, Selasa lalu.

“JAIS mendapat war4n t4ngkap ke atas Sajjad petang semalam, jadi hari ini kita menggerakkan anggota dan pegawai penguatkuasa kita untuk mencari Sajjad di seluruh Selangor,” katanya ketika dihubungi MalaysiaGazette, hari ini.

Selasa lalu, Mahk4mah Tinggi Syariah di sini mengeluarkan war4n t4ngkap terhadap usahawan kosmetik itu atas tudvhan berpakaian seperti wanita sehingga menyebabkan agama Islam dipandang hin.a.

War4n tangk4p terhadap Muhammad Sajjad itu dikeluarkan Hakim Syarie, Mohammad Khalid Shaee @ Shaii.

Pada 6 Januari lalu, Muhammad Sajjad mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi Syariah di sini atas tudvhan berpakaian menyerupai wanita dalam majlis bacaan Yasin dan solat hajat kira-kira pukul 7.30 malam, 23 Februari 2018 di premis kecantikannya, Nursajat Beauticion, Jalan Serai Wangi G16/G, Seksyen 16.

Pertudvhan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 10(a) Enakmen Jenay4h Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hvkuman tidak melebihi RM5,000 atau penj4ra tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sabit kes4lahan.

Ditanya tentang perkembagan pencarian Muhammad Sajjad, Mohd Shahzihan bagaimanapun berkata, ketika ini pihaknya belum menemui mahupun membuat sebarang tangkapan terhadap Muhammad Sajjad.

“Belum ada sebarang tangkapan setakat ini, pasukan penguatkuasa kita sudah pun digerakkan ke seluruh Selangor bermula hari ini untuk mengesan kedudukan Muhammad Sajjad,” katanya lagi.

Sajat Tampil Beri Alasan

Usahawan dan selebriti kontr0versi, Nur Sajat mend4kwa dia mempunyai alasan kukuh tidak menghadirkan diri pada sebutan semula kesnya di mahk4mah pada 23 Februari lalu.

Katanya, dia tidak berniat mengelak hadir ke mahkamah namun terpaksa berbuat demikian atas masalah kesihatan.Sajat turut mend4kwa, dia mempunyai surat doktor sebagai pengesahan.

“Saya tak sihat, muka dan anggota badan saya tiba-tiba menjadi b3ngkak akibat alahan makanan. Surat pengesahan doktor pun saya ada kalau tidak percaya,” katanya dipetik Utusan Malaysia.

Mahk4mah Tinggi Syariah Shah Alam semalam mengeluarkan war4n tangk4p terhadap Sajat susulan dia gagal hadir ke mahk4mah bagi prosiding sebutan semula kes berpakaian seperti wanita sehingga menyebabkan agama Islam dipandang h1na.

Menurut Peguam Syarie Zuri Zabuddin Budiman yang mewakili Sajat, mahkamah telah menetapkan tarikh baharu pada 1 Jun depan berikutan ketidakhadiran anak guamnya

Selain itu, kata Sajat, dia juga hairan mengapa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) masih belum memberi dan menghantar laporan penuh berhubung pertvduhan yang dibuat ke atasnya.

Menurutnya, hal itu berlaku sejak 23 Februari 2018.Disebabkan hal itu kata Sajat, dia berasa tidak puas hati selain mengaku masih tr4uma dengan apa yang terjadi ketika dipanggil memberi keterangan di pejabat Jais bulan lalu.

Sajat menjelaskan, dia berasa seperti dibvlii kerana mend4kwa tidak diberikan hak sebagai rakyat negara ini.

“Kalaulah saya mengelak dan mahu lari, lebih baik terus pindah luar negara terus. Buat apa saya beri kerjasama selama ini?

“Terus-terang, saya tak takut, tetapi lebih kepada sedih dan kecil hati diperlakukan sebegitu,” katanya.

Sementara itu, portal Berita Harian Online melaporkan Jais masih menunggu war4n tangk4p dikeluarkan M4hkamah Tinggi Syariah Shah Alam terhadap Nur Sajat sebelum mengambil tindakan susulan.

Jurucakap Jais berkata, pasukan penguat kuasanya akan menangkap Nur Sajat untuk dibawa ke mahk4mah bagi proses perbicaraan selepas menerima war4n berkenaan.

“Kami jangka war4n itu akan diterima hari ini. Sebaik terima w4ran itu, kita akan usaha cari dan tangk4p Sajat.

“Setakat ini, kita masih menunggu war4n itu,” katanya yang dipetik oleh BH, hari ini.

Sumber: Kosmo Online (Nor Azihan Md. Ghazali)

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://kisahbena.com/

 

Be the first to comment on "“Kalau enggan serah diri, kita ambil tind4kan..” – Polis dah tahu tempat Sajat sembunyi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*