Kant0i, Instfam0us Ini Kena S4man JPJ Sebab Rakam Tngah Bawa RXZ Pakal Bajv Kbaya

Kuala Terengganu: “Sekarang ramai rakam video menaiki kenderaan sebagai kandungan di media sosial. Tapi kalau l4nggar u.ndang-u.ndang, ia jadi bvkti kepada kami untuk ambil ti.ndakan,” kata Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Zulkarnain Yasin.

Beliau berkata demikian ketika mengulas s.aman dikeluarkan terhadap Instafam0us dari Dungun yang melang.gar peraturan jalan raya ketika merakam aks1 menunggang RX-Z di media sosial baru-baru ini.

Video berdurasi 14 saat itu memaparkan wanita berkenaan yang berpakaian baju kebaya merah mempamerkan kecekapannya menunggang RX-Z di Kampung Bukit Merah, Padang Pulut, Dungun.

Zulkarnain berkata, pihaknya sudah memanggil wanita berkenaan dan dia mengakui kesil4pannya sebelum menjelaskan d3nda bagi dua kes4lahan iaitu tidak memakai topi keledar dan nombor pendaftaran tidak mengikut spesif1kasi sebanyak RM 370.

Beliau berkata, JPJ tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melangg4r peraturan jalan raya.

“Jika kami menerima lap.oran bergambar atau video berkaitan kesalahan jalan raya seperti tidak memakai topi keledar atau memaparkan nombor pendaftaran tidak mengikut spes1fikasi ditetapkan, kami akan menjalankan si4satan.

“Walaupun video dan bvkti itu daripada media sosial peribadi, t1ndakan akan diambil ke atas pemilik kenderaan.

“Jika s4bit kes4lahan boleh didenda RM 2,000 bagi setiap satu kes4lahan di bawah A.kta Pengangkutan Jalan 1987,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Menurutnya, pihaknya mempunyai kaedah tersendiri untuk mem4ntau kes4lahan dilakukan pengguna jalan raya di media sosial.

“Jika ada gambar atau video dan bvkti yang jelas, kami akan mengambil tindakan oleh itu pengguna jalan raya perlu sentiasa peka dan mematuhi undang-undang,” katanya.

Sumber : HMetro via om

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://sinetronmalaya.com/

 

Be the first to comment on "Kant0i, Instfam0us Ini Kena S4man JPJ Sebab Rakam Tngah Bawa RXZ Pakal Bajv Kbaya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*