Kanak-Kanak 3 Tahun MeninggI Dnia TertinggaI Dalam Kereta Selepas Pengetua Wanita Terlupa Bawa Turun

Seorang kanak-kanak lelaki berusia tiga tahun meninggI dvnia selepas lebih lima jam ditinggalkan dalam kereta yang dipandu pengetua tadika di Taman Ria, di sini, semalam.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner Adzli Abu Shah, kanak-kanak itu disahkan meninggI dvnia ketika dalam perjalanan dari tadika ke H0spital Sultan Abdul Halim (HSAH) di sini, semalam.

Katanya, m4ngsa yang merupakan anak kedua daripada dua beradik itu sudah hampir setahun dihantar ke tadika itu untuk dijaga pengasuh di situ.

” Sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pengetua tadika iaitu wanita berusia 49 tahun akan mengambil m4ngsa dari rumah ibu bapanya ke tadika pada Ahad hingga Khamis.

” Namun, selepas PKP, pada Selasa dan Rabu, pengetua wanita itu akan mengambil dan menghantar m4ngsa manakala hari lain m4ngsa dihantar sendiri ibunya,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Adzli berkata, si4satan awal mendapati pada 7.45 pagi semalam, pengetua tadika itu mengambil m4ngsa di rumahnya di Taman Ria, di sini.

Beliau berkata, mgsa ketika itu dalam keadaan sihat dan duduk di tempat duduk belakang.

” Sebelum itu, pengetua terbabit turut mengambil seorang pelajar lain yang berusia lima tahun dan diletakkan di tempat penumpang hadapan.

” Namun sebaik tiba di hadapan tadika, seorang guru mengambil pelajar yang berada di bahagian penumpang hadapan dan terus masuk ke dalam tadika. Dia memakir kereta di tepi luar tadika dan mematikan enjin kereta,” katanya.

Adzli berkata, si4satan mendapati ketika kjdian, m4gsa berada di dalam kereta dengan keadaan pintu dan cermin tertvtup serta tiada ruang pengudaraan.

Beliau berkata, m4ngsa dipercayai berada dalam kereta itu dari 8 pagi hingga 12.15 tengah hari.

” K3jdian itu hanya disedari pada 12.15 tengah hari ketika pengetua mahu menghantar semula m4ngsa ke rumah, namun mendapati m4ngsa tiada di dalam kelas.

” Guru kelas memberitahu m4ngsa tidak hadir ke sekolah menyebabkan wanita itu terus menuju ke arah kereta yang diletakkan di tepi jalan berhampiran dan mendapati m4ngsa terbaring tidak sdarkan diri,” katanya.

Adzli berkata, berikutan itu pengetua terbabit bertindak menghubungi ambuIans dan melaksanakan resusitasi kardiopulmonari (CPR) terhadap m4ngsa namun m4ngsa tidak s3darkan diri.

Beliau berkata, mgsa dibawa ke h0spital dengan ambulans dan hasil pemeriksaan doktor memaklumkan m4ngsa sudah meninggI dvnia sebaik tiba di h0spital dan tiada kes4n kec3deraan di luaran.

” Pasukan F0rensik Ibu Pejabat PoIis Kontinjen (IPK) dipanggil untuk pengambilan sampel dan dapat satu sampel sw4b di atas kerusi penumpang belakang.

” M4yat dihantar ke Jabatan F0rensik, Hspital Sultanah Bahiyah (HSB) di Alor Setar untuk dibed4h si4sat,” katanya.

Adzli berkata, kes disi4sat mengikut S3ksyn 31(1) (a) Akta Kanak-Kanak 2001.

Beliau berkata, poIis menahan pengetua wanita itu untuk membantu si4satan dan mer4mpas anak kunci serta kereta untuk t1ndakan lanjut.

Sumber:hmetr0 via asiakini

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://www.tehtarikkaw.com/

Be the first to comment on "Kanak-Kanak 3 Tahun MeninggI Dnia TertinggaI Dalam Kereta Selepas Pengetua Wanita Terlupa Bawa Turun"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*