PoIis Kelantan S4man Peniaga Dan Pembeli Di Lampu Isyarat Bermula Minggu Ini.

Timbalan Ketua PoIis Kelantan, Senior Asisten Komisioner Abdullah Mat Piah berkata, penjual dan pembeli yang dikenakan s4man boleh dihadapkan ke mhkamah dan didend4 sehingga RM2,000 jika disab1tkan kesaI4han.

Beliau berkata, pihak p0lis memandang ser1us terhadap tindakan penjual dan pembeli di lampu isyarat kerana ia menyaIahi undang-undang lalul1ntas.

“Sebelum ini, poIis telah memberi nasihat kepada semua peniaga supaya tldak meneruskan perniagaan bagi mengeIak dikenakan t.indakan.

“Mulai minggu ini, kita akan memastikan tlada lagi penjual menjalankan aktiviti menjaja di sepanjang kawasan lampu isyarat di seluruh negeri Kelantan,” katanya kepada pemberita hari ini.

Abdullah berkata, bagaimanapun, beliau juga akan berbincang dengan pihak poIis trafik sebelum mengambil tindakan terhadap penjual jalanan di lampu isyarat.

Katanya, t.indakan boleh diambil terhadap pembeli dan peniaga di lampu isyarat mengikut Akta Lalulintas Jalan Raya dan tindakan boleh dikenakan dibawah 10A (1) LN 166/59 Peraturan Lalu Lintas Jalan Raya.

Berdasarkan pemerhatian, peniaga menjalankan aktiviti menjaja di lampu isyarat terdiri daripada golongan belia yang terkesan aklbat penuIaran wbak C0vld-19 ketika ini.

Kosmo! Online semalam melaporkan, pengguna jalan raya berdepan sman berjumlah RM2,000 jika didapati bersaIah membeli produk yang dijual peniaga di kawasan lampu isyarat kerana tindakan itu merupakan satu kesaIahan.

Sumber: K! ONLINE

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : http://dbongkar.com/2021/03/16/peniaga-dan-pembeli/

 

Be the first to comment on "PoIis Kelantan S4man Peniaga Dan Pembeli Di Lampu Isyarat Bermula Minggu Ini."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*