Atikah Suhaime tiada ‘job’, enggan terima watak jah4t berhijab, peramp4s! “Nanti semua fikir perempuan bertudung tak boleh dipercayai”

MASALAH kewangan yang dihadapi akibat pandem1ik C0vld tidak mengubah pendirian pelakon Atikah Suhaime untuk menolak watak antagon1is yang tidak logik atau digambarkan sebagai benar-benar jah4t.

Atikah menerusi Instastory miliknya pada Jumaat berkata, skrip yang lemah dan klise sebagai seorang peramp4s turut membuatkan dia bosan dan tidak berminat untuk melakonkan watak itu.

Selain itu, aktres kelahiran Singapura tersebut juga tidak mahu membawa watak antagon1is bertudung yang dianggap hanya akan menjelaskan imej wanita Islam yang sebenar.

Atikah berkongsi pendapatnya di Instastory.

“Sekarang waktu sukar, saya turut berdepan masalah kewangan tetapi saya masih memilih tawaran berlakon. Saya tetap menolak tawaran watak antagon1is kerana nampak tiada sebab (kukuh) untuk sesuatu karakter itu menjadi jah4t.

“Asyik-asyik peramp4s suami orang… kemudian pakai tudung serta lemah-lembut dan alasannya selalunya lemah, kerana dia nakkan harta.

“Kenapa tidak boleh jadikan alasan misalnya watak wanita itu secara tidak sengaja jatuh cinta dengan hero kerana hero itu yang memulakan langkah?

“Atau wanita itu berdepan masalah daripada zaman kanak-kanak dan merasakan segalanya diambil daripadanya, jadi dia memutuskan untuk meramp4s suami orang? Atau dia tidak tahu pun hero itu sudah berkahwin. Atau entahlah,” katanya.

Asyik-asyik perampas laki orang tapi tak ada motif kuat untuk dia jadi jahat.

ATIKAH SUHAIME

PELAKON

Sebelum ini, pelakon berusia 29 tahun itu kerap menerima watak antagoni1s sehingga penonton sudah selesa melihatnya dengan karekter jah4t dalam sesebuah karya.

Dalam pada itu, pelakon drama Beri Sedikit Waktu ini turut memberikan cadangan untuk menggarap peranan antagonis yang logik dan bertepatan dengan seleranya selain watak wanita bertudung yang punyai banyak muslihat.

“Asyik-asyik perampas laki orang tapi tak ada motif kuat untuk dia jadi jah4t. Lebih teruk, sejak akhir-akhir ini mereka sering dipersembahkan dengan watak antagoni1s yang bertudung dan lemah-lembut.

Atikah tidak terfikir untuk terima watak antagon1is buat masa kini.

“Jadi, semua fikir perempuan lemah-lembut pakai tudung tak boleh dipercayai. Padahal perempuan lemah-lembut selalu kena bvli sebab hati kami terlalu rapuh, tak sanggup nak tinggikan suara takut terlukakan hati orang.

“Biasanya skrip yang saya dapat untuk watak antagonis tidak kuat untuk dia betul-betul menjadi jah4t. Kamu tak boleh terus dilahirkan untuk menjadi jahat kan? Mesti ada sebab yang kukuh. Entahlah.

“Sampailah ada motif kuat untuk seseorang jadi jah4t dalam skrip tu, barulah saya akan menerima watak antagonis itu,” jelasnya

Sumber :mStar

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook 

Sumber : https://berita.jalankami.com/atikah-kerja/?fbclid=IwAR0Vru1lVXC3pXhdQSA1tg3_Vt6y4sTo4uU7AJ2Q3LQC6j2K5jDKNpn6bWk

 

Be the first to comment on "Atikah Suhaime tiada ‘job’, enggan terima watak jah4t berhijab, peramp4s! “Nanti semua fikir perempuan bertudung tak boleh dipercayai”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*