Tnpa Tunjuk W4ran Pun Muhammad Saj.jad Boleh Ditngkap – Pengarah JAIS

KUALA LUMPUR – Penguatk.uasa Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) boleh men4han usahawan kosmetik, Muhammad Saj jad Kamaruzzaman meskipun tnpa menunjukkan wa.ran tngkap daripada Mhkamah Tinggi Syariah Selangor.

Pengarahnya, Datuk Mohd Shahzihan Ahmad berkata, Muhammad Saj.jad atau lebih dikenali Nur Sa.jat boleh ditngkap oleh saIah seorang daripada 122 pengvatkuasa JAIS meskipun tdak mempunyai wran tngkap.

“Sebenarnya Muhammad Saj.jad ini tdak faham ataupun tldak rujuk undang-undang Syariah Selangor sebelum mempersoalkan bidang kuasa JAIS.

“Mengikut Sksyen 18, Enakmen Tatacara Jnayah Syariah, mana-mana pegawai penguatkuasa agama atau pegawai masjid boleh, tnpa perlntah daripada haklm atau tnpa wran men4ngkap.

“(c) mana-mana orang yang terhadapnya wran yang telah dikeluarkan di bawah enakmen ini masih berkuatkuasa, walaupun wran itu ti.dak ada dalam milikannya,” katanya ketika dihubungi MalaysiaGazette, hari ini.

Semalam, Muhammad Saj.jad mempersoalkan kenyataan Mohd Shahzihan yang mengerahkan 122 penguatkuasa JAIS untuk membu.ru usahawan kosmetik itu di seluruh Selangor.

Saj.jad juga mempert1kaikan bidang kvasa penguatkuasa JAIS yang tldak boleh mena.hannya tnpa membawa atau menunjukkan wran tngkap terlebih dahulu sebelum mengambil tindakan terhadapnya.

Semalam, MalaysiaGazette melap0rkan bahawa JAIS telah menger.ahkan kira-kira 122 pasukan penguatkuasanya untuk mencari dan mn4ngkap Muhammad Saj.jad selepas menerima wran tngkap daripada Mhkamah Tinggi Syariah Shah Alam, pada Rabu.

Ia susulan kegagaIan Muhammad Saj.jad, 36, menghadiri pr0siding ke$ berpakaian wanita tiga tahun lalu di Mhkamah Tinggi Syariah, Selasa lalu.

Selasa lalu, Mhkamah Tinggi Syariah mengeluarkan wa.ran tngkap terhadap usahawan kosmetik itu atas tud.uhan berpakaian seperti wanita sehingga menyebabkan agama Islam dipandang hlna.

Waran tangkap terhadap Muhammad Saj.jad itu dikeluarkan Haklm Syarie, Mohammad Khalid Shaee@Shaii.

Pada 6 Januari lalu, Muhammad Saj.jad mengaku tid.ak bersa.lah di Mhkamah Tinggi Syariah di sini atas tduhan berpakaian menyerupai wanita dalam majlis bacaan Yasin dan solat hajat kira-kira jam 7.30 malam, 23 Februari 2018 di premis kecantikannya, Nursa.jat Beauticion, Jalan Serai Wangi G16/G, Sksyen 16.

Pertvduhan terhadapnya dibuat mengikut Sksyen 10(a) Enakmen Jnayah Syariah (Negeri Selangor) 1995 yang memperuntukkan hukvman tldak melebihi RM5,000 atau pnjara ti.dak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali, jika sa.bit kesa.lahan.

Sumber:MalaysiaGazette

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : dbongkar

 

Be the first to comment on "Tnpa Tunjuk W4ran Pun Muhammad Saj.jad Boleh Ditngkap – Pengarah JAIS"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*