Muncul Group ‘Ri4k Apa Hari Ini’. Sekali Ustazah Asama Beri Komen

Menerusi perkongsiannya di Facebook hari ini, Ustazah Asma’ menegur pentadbir kumpulan “Ri4k Apa Hari Ini” supaya menukar nama atau terus menutup kumpulan itu yang disifatkan mengindahkan perbuatan ri4k.

“Mohon admin group ‘Riak Apa Hari Ini’ boleh tukar tajuk atau tutup terus. Pelbagai kemungk4ran dan dosa sedang dihalalkan atas nama gurauan.

“Perbualan bebas bergurau senda lelaki perempuan, dedah aurat sebab nak tunjuk putih melepak dan emas sampai lengan, tunjuk harta dengan kepsyen ri4k tapi kata gurau dan lain-lain yang sangat aib. Jangan indahkan perkataan kej1 ri4k atas nama gurauan,” katanya.

Tinjauan Kosmo! di ruang komen juga mendapati teguran Ustazah Asma’ turut disokong oleh rata-rata netizen yang kebanyakannya menggesa supaya akaun tersebut ditutup.

Seorang netizen dikenali sebagai Irdina berkata, perbuatan ri4k itu tidak sewajarnya dijadikan senda gurau.

“Sangat takut apabila ri4k itu pada awalnya hanyalah sekadar untuk berkongsi rasa. Kini dijadikan senda gurau pula, akhirnya bertukar jadi tabiat,” katanya.

Baru-baru ini, akaun kumpulan Facebook tersebut menjadi tular di laman sosial.

Difahamkan kumpulan tersebut dicipta supaya pelayar Facebook boleh menunjuk-nunjuk kemewahan untuk tujuan bergurau dan menghiburkan semata-mata.

Akaun yang dicipta pada awal bulan Februari itu kini mempunyai lebih 120,000 pengikut.

Erti ri4k dan s0mbong

Kita semua tahu apa itu yang dimaksudkan dengan ri4k dan sombong. Sombong juga dikenali sebagai takbur. Ia merupakan istilah yang sering diguna dan disebut berhubung dengan sikap dan pe’el manusia.

Kita juga tahu ia dianggap sebagai penyakit hati yang tidak senang diubati kerana kesan-kesannya tidak kita rasai secara fizikal dalam tubuh badan kita. Tambah lagi jika kita tidak atau jarang sekali bermuhasabah diri.

ALLAH SWT berfirman: “Dan janganlah kamu memalingkan mukamu dari manusia (kerana somb0ng) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya ALLAH tidak menyukai orang-orang yang s0mbong lagi membanggakan diri.” (Surah Luqman 31:18)

Menurut Rasulullah SAW, ada tiga penyakit yang akan mengh4ncurkan amalan seseorang, antaranya ialah ri4k atau s0mbong. Imam al-Ghazali dalam kitab Ihya Ulumuddin berkata, sifat takbur akan menjadi batas pemisah antara seseorang dengan kemuliaan akhlak. Orang t4kbur akan selalu mendust4kan kebenaran, menganggap rendah orang lain dan meninggikan dirinya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber  :  http://trendingsangat.pw/

 

Be the first to comment on "Muncul Group ‘Ri4k Apa Hari Ini’. Sekali Ustazah Asama Beri Komen"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*