[Video]“Unta-Unta Nampak KeIiru”, Beberapa Kawasan Di Saudi Dihuj4ni Salji.

Sebuah video menunjukkan beberapa ek0r unta terper4ngkap dalam rlbut salji setelah rlbut musim sejuk yang jarang terjadi dengan salji yang Iebat kini menyeIimuti kawasan Timur Tengah, dari Arab Saudi ke Syria dan dari Libya ke Lebanon.

Sebahagian wilayah ini menyaksikan salji pertama yang turun dalam beberapa tahun sekaligus menye kat jalan dan laluan ke pu.sat vaks1nasi.

Menerusi sebuah rakaman yang terseb4r luas di media sosi4l, beberapa ekor unta dilihat ‘b1ngung’ apabila terperngkap dalam rlbut salji di luar kota Tabuk di Arab Saudi.

Rakaman berdurasi 31 saat itu turut menunjukkan bahagian tu.buh unta yang diseIiputi dengan salji yang tebal sambil duduk dalam keadaan k4ku.

Ribut salji yang jarang terjadi itu turut menarik kehadiran pelancong yang dilaporkan datang dari seberang Emiriah Arab Bersatu (UAE) untuk menyaksikan salji yang turun, keadaan yang tldak biasa berlaku di kawasan pergunungan di sekitar Tabuk yang ker1ng seperti padang pasir.

Pihak berkuasa Arab Saudi pada Rabu telah mengeluarkan ama.ran cuaca termasuk rlbut pet1r, hujan salji dan angin kenc cang di sebilangan besar negara itu.

Pakar cuaca, Abdullah Al-Misnad mengatakan salji di wilayah Tabuk akan menyaksikan garis salji kekal turun hingga 1,000 meter.

Pada Januari lalu, salji tebal menyeIimuti wilayah Aseer, yang terletak di selatan kota Mekah Arab Saudi di sepanjang pantai Laut Merah.

Kejadian cuaca itu dikatakan pertama kali berlaku dalam temp0h lebih dari 50 tahun sejak salji turun di sana.

Sumber: Newsweek, sk

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Dbongkar

 

Be the first to comment on "[Video]“Unta-Unta Nampak KeIiru”, Beberapa Kawasan Di Saudi Dihuj4ni Salji."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*