Anak Pertlkai Tindakan KKM Slepas Pemergian Ayahnya Dan 10 Lagi Saudara Dijngkiti C0VlD-19.

Seorang wanita luahkan kekece.waan dan rasa m.arah terhadap K.ementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana did.akwa cvai menguruskan ke$ C.ovid-19 hingga menyebabkan kem.atian bapanya dan menjngkiti 10 ahli keluarga yang lain.

“Kecvaian KKM sebabkan kem.atian bapa saya”

Memetik laporan dari Malaysian Insight, Safeena Nasreen mengimbau kembali kejadian yang menlmpa keluarganya hingga menyebabkan kem.atian bapanya Mohd Nazeer Abdul Hameed yang mempunyai peny.akit Ieukimia myel0genous akut (AML).

Kecvaian KKM sebabkan kem.atian bapa saya dan kami tak dapat memberikan pengebvmian yang sempurna untuk dia.

 

Malah, kami juga tak nampak data tentang kema.tian bapa saya dikeluarkan oleh KKM walaupun dalam sijil m.ati mengatakan yang dia mening.gal kerana C.ovid-19.”

“Kami telefon banyak kali tapi tak ada respon”

Untuk pengetahuan korang, sebelum ini bapa Safeena telah dimasukkan ke dalam Hspital Ampang kerana peny.akitnya dan dibenarkan pulang ke rumah pada 23 Januari.

Namun, pada 29 Januari, wanita ini terima mesej WhatsApp mengatakan yang saIah seorang pes.akit di Hspital Ampang dij.angkiti C.ovid-19 tapi tak ada orang yang beritahu mereka mengenai perkara ini walaupun bapanya ditempatkan dalam w4d yang sama dengan pes.akit tersebut.

Safeena telah membawa bapanya ke klinik swasta untuk membuat uj1an saringan dan kemudiannya membawa bapanya ini ke Hspital Ampang selepas mengalami ses.ak nafas.

Bagaimanapun, hspital tersebut tak buat ujian sar1ngan ke atas bapanya dan benarkan lelaki itu pulang ke rumah.

Keadaan bapa Safeena bertambah tervk pada 31 Januari dan bila wanita ini telefon klinik, uj1an mendapati bapanya p0sitif.

 

Foto: sekadar hiasan.

Kami r1sau kerana dia termasuk dalam golongan ber1siko tinggi kerana ka.nsernya. Bila kami tahu dia p0sitif, kami cuba hubungi KKM tapi tak ada respon.

Kami kemudiannya cuba telefon Hspital Ampang tapi dorang beritahu dorang tak boleh terima ke$ ini dan suruh kami tunggu panggilan dari KKM.

Kami kemudiannya membuat panggilan ke Hspital Sg Buloh. Pada awalnya kami dapat respon yang sama dari Hspital Ampang tapi lepas kami jelaskan bapa kami ada ka.nser, dorang beritahu yang dorang tak boleh nak hantar ambuIans.

 

SaIah seorang dari keluarga kami perlu menghantar dia ke hspital. Abang saya hantar bapa saya ke Hspital Sg Buloh dan dia dit.ahan pada 31 Januari.”

Kem.atian bapa dan j.angkitan.

Selepas bapanya ini didapati p0sitif, kesemua keluarganya telah membuat uj1an saringan di klinik swasta dan 10 dari mereka didapati p0sitif.

Namun, keluarga ini hanya mendapat panggilan dari KKM pada 2 Februari untuk bertanya perihal bapa mereka.

Kami terima panggilan dari KKM pada 2 Februari tanya tentang bapa saya yang sedang bert.arung nywa di hspital.

Bila kami jelaskan situasi kami, KKM suruh kami buat uj1an di Klinik Kesihatan Selayang pada 3 Februari.

Safeena kemudiannya berkata yang dia mendapat berita mengenai kem.atian bapanya pada jam 4 pagi, 3 Februari.

Kami kece.wa..Bayangkan kami, termasuk ibu kami tak dapat nak hadir pengebvmian bapa kami kerana terpksa menjalani uj1an saringan C.ovid-19.

 

Kami hanya dapat saksikan pengebvmian melalui video call abang saya yang tinggaI berasingan dan didapati negatlf.”

Bukan itu sahaja, Safeena turut berkata kema.tian bapanya ini juga tak dimasukkan dalam statistik harian oleh KKM.

Saya tak tahu apa yang dorang cuba s0rok. Bapa saya umur 64 tahun dan punca kem.atiannya adalah r.adang p4ru-p4ru tervk akibat C.ovid dan mempunyai AML.

Saya tak jumpa perkara ini dapat data yang dikeluarkan oleh KKM, dah tujuh hari selepas kem.atiannya.

Safeena turut mengatakan abangnya yang menghantar bapanya ke hspital adalah antara yang dij.angkiti C.ovid-19 tapi dia hanya diarahkan untuk ku4rantin pada 9 Februari.

Tambahnya lagi, semua ini boleh dieIak jika pegawai kesihatan beritahu keluarganya tentang pes.akit p0sitif di Hospital Ampang atau berikan ra.watan yang cepat ke atas bapanya.

Wanita ini saIahkan KKM atas sikap sambil Iewa dan kecvaian mereka atas kem.atian bapanya itu.

Sumber:mlaysia insight.

 

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: Dbongkar

 

Be the first to comment on "Anak Pertlkai Tindakan KKM Slepas Pemergian Ayahnya Dan 10 Lagi Saudara Dijngkiti C0VlD-19."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*