Permintaan Ibu Angkat Arwahh Amir Tidak Dapat Ditunaikan. Semoga Puan Norlida Tabah Dengan Ujian Ini

RAKYAT Malaysia ketika ini diselubungi dengan k3sedihan atas pemergian seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun, dipercayai menjadi mang.sa dera.

Jena.zah mang.sa, Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek atau Amir dikatakan akan dikebu.mikan di Jasin, Melaka.

Perkara tersebut dimaklumkan oleh salah seorang ahli keluarga angkat kanak-kanak itu menerusi laman Instagram tuhfahnazira pada pagi Isnin.

“Assamualaikum semua… insyaAllah hari ini jena.zah Amir akan dikebu.mikan di Jasin, Melaka (belah pihak waris kandung Amir).

“Pagi ni urusan tuntutan jena.zah di h0sp1tal Melaka akan dilaksanakan,” kata wanita itu yang tidak mengulas lanjut bilakah jen4zah akan dikebu.mikan, namun meminta semua pihak mendoakan urusan pengebu.mian dipermudahkan.

Pengumuman yang dibuat oleh Tuhfah Nazira di instagram.

Wanita itu mendakwa, pihaknya pada masa ini masih belum dapat mengetahui lebih lanjut mengenai keputusan be.dah si4s4tmangsa.

“Itu kita serahkan pada pihak p0lis untuk menjelaskan semuanya,” katanya.

Dalam pada itu, Tuhfah Nazira turut berharap agar semua pihak mendoakan ibunya, Norlida Abu Hassan agar diberikan kekuatan apabila jena.zah diputuskan dikebum.ikan di Melaka.

“Doakan umi kuat dengan keputusan di Melaka. Kami sekeluarga tiada hak dan kuasa apa-apa, kami sekeluarga berharap pada kuasa Allah saja.

“Apa yang kami boleh buat melainkan dengan pujuk rayu kepada pihak sana,” katanya yang memaklumkan bahawa pihaknya telah berusaha untuk mendapatkan keizinan daripada waris agar jena.zah dikebu.mikan Selangor.

“Kami mungkin kalah dengan mereka tentang itu, tetapi kami menang di hati Amir dan semua. Allahuakhbar,” tambahnya.

Terdahulu, dilaporkan bapa angkat mang.sa iaitu Md Tarmidi Yaaccob berkata, dia dan keluarganya tidak putus-putus berdoa dan masih terus berharap dapat mengebu.mikan jena.zah anak angkat yang mesra dipanggil Amir, di Tanah Perkub.uran Islam Bukit Beruntung, Rawang, Selangor.

Keadaan ibu angkat arw4h yang bersedih cuba ditenangkan.

Menurutnya, dia dan keluarga juga telah berjumpa dengan nenek dan bapa saudara kanak-kanak itu di Ibu Pejabat p0lis Daerah (IPD) Melaka Tengah, pada Sabtu dan isterinya merayu untuk membenarkan membawa pulang jena.zah Amir.

“Tapi mereka hanya memberitahu keputusan akan dibuat oleh ibu kandung sendiri yang masih dire.man p0lis.

“Pagi tadi kami sampai bilik ma.yat, Zu (ibu kandung) pun dibawa p0lis untuk membuat pengeca.man ma.yat anak dan dia hanya menggelengkan kepala. Saya harap Allah lembutkan hatinya,” katanya memetik Sinar Harian.

Untuk rekod, Md Tarmidi dan keluarganya yang menetap di Rawang memelihara Amir selama enam tahun sebelum menyerahkan kanak-kanak tersebut kepada ibu kandungnya yang menetap di Melaka, pada Oktober lalu, selepas wanita berkenaan mahu mengambil semula anak lelakinya itu.

Dalam pada itu menurut Mad Tarmidi, dia dan keluarga reda jika keputusan untuk membawa balik jena.zah tidak berpihak kepada mereka.

Gambar terakhir Norlida dan anak perempuannya, Tuhfah Nazira yang dirakam ketika kali terakhir bertemu Amir, November lalu.

Berdasarkan hasil be.dah siasat, p0lis mended4hkan terdapat luk4 kecil baharu sebesar tiga sentimeter di bahagian belakang kepala kanak-kanak yang mening.gal dunia dipercayai did3ra selain leb4m dan k3san keced.eraan pada anggota badan mang.sa.

Perkara itu dided4hkan oleh Ketua Jabatan Siasatan Jen4yah Melaka Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman, hasil bed4h si4s4tyang dijalankan ke atas m4ngsa selama kira-kira 11 jam.

Terdahulu, dilaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun mening.gal dunia selepas dipercayai did3ra ibu kandung dan bapa tirinya, petang Jumaat.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, kanak-kanak mal4ng itu didakwa lem4s di dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : MSTAR ONLINE

 

Be the first to comment on "Permintaan Ibu Angkat Arwahh Amir Tidak Dapat Ditunaikan. Semoga Puan Norlida Tabah Dengan Ujian Ini"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*