Sudah sampai masa naikkan sam4n individu l4ngg4r SOP kata Ketua Polis Negara

PIHAK p0lis percaya sudah sampai masa untuk menaikkan kadar komp4un RM1,000 yang dikenakan terhadap individu mel4ngg4r Prosedur Operasi Standard (SOP), perintah kawalan pergerakan (PKP) susulan peningkatan mendadak k3s c0v1d-19 seluruh negara.

Ketua p0lis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador dilaporkan berkata, setiap minggu pihak p0lis mengeluarkan ribuan sam4n kepada individu kerana mel4ngg4r SOP, dengan majoritinya tidak mematuhi penjarakan sosial.

KPN

Lebih memburvkkan lagi keadaan, katanya terdapat segelintir merentas sempadan daerah dan negeri tanpa alasan kukuh.

“Jika kompaun RM1,000 dianggap kecil, maka mereka yang masih degil akan menerima akibat apabila tindakan menaikkan jumlah denda digazetkan. Masanya telah tiba untuk kompaun dinaikkan,” katanya dipetik oleh Bernama hari ini.

Beliau telah memberikan arahan kepada anggota untuk mengeluarkan sam4n kepada para pesalah dan tidak memberikan mereka sebarang kelonggaran atau am4ran.

Kata Abdul Hamid, sejak p0lis menguatkuasakan PKP terkini, sejumlah 474 anggota disahkan positif c0v1d-19 manakala 1,628 lagi sedang menjalani pengasingan kendiri (ku4r4nt1n).

Kes c0v1d-19 menyaksikan peningkatan mendadak seluruh negara sejak kebelakangan ini, di mana jumlah j4ngk1tan harian menghampiri angka 6,000 selepas 5,725 kes dilaporkan semalam dan 5,728 hari ini.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : milosuam

 

Be the first to comment on "Sudah sampai masa naikkan sam4n individu l4ngg4r SOP kata Ketua Polis Negara"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*