Pes4kit tak sedarkan diri dibawa ke klinik, waris pula selamba men1pu… padahnya frontliners baru tamat HSO kena kuarantin lagi!

SUDAH banyak kali kita disajikan dengan perkongsian cerita di mana petugas barisan hadapan (frontliners) dijang.kiti Co.vid-19 atau terpa.ksa dikuara.ntin gara-gara sikap pesa.kit yang tidak bertanggungjawab serta tidak jujur.

Terbaharu, seorang doktor turut meluahkan rasa kecewa kerana perlu dikuar.antin kali kedua selepas seorang pes.akit yang hadir mendapatkan raw.atan di klinik kesihatan (KK) tempatnya bertugas, disahkan po.sitif Co.vid-19.

Menerusi luahan di Instagram Story dan dikongsikan semula oleh akaun Twitter Malaysia Virall, doktor wanita tersebut berkata dia baharu sahaja selesai menjalani Pemerhatian di Rumah atau Home Surveillance Order (HSO), sebelum diarahkan untuk menjalani HSO semula.

Bagaimanapun menurut doktor tersebut, pengalaman pada kali ini lebih tervk berbanding yang sebelumnya.

“Baru je lepas HSO tapi kena swabbing dan HSO balik… tapi kali ini lagi tervk.

“Kali ini memang sa.kit, sampai menje.rit. Memang dalam sangat kena jol.ok. Perit dah jadi ma.ngsa keadaan ni.

“Balik rumah dengan basic PPE (peralatan perlindungan peribadi) nak ambil baju, barang kelengkapan untuk pergi kuarantin,” tulis doktor tersebut sambil memuat naik beberapa keping gambar ketika dia menjalani ujian calitan (swab).

Antara luahan doktor berkenaan yang kecew4 dengan sikap waris pes.akit yang enggan memberikan maklumat tepat kepada petugas peru.batan.

Menurut doktor ini, segala-galanya bermula sehari sebelumnya di mana bahagian kecemasan klinik kesihatan tempatnya bertugas dikunjungi oleh seorang pesa.kit Jan.gkitan Pernafasan Akut Teruk (SARI).

“Relative (waris) beritahu mak dia tak sedarkan diri sebab ada kencing manis (hypo), bila kita soal jawab bertalu-talu, diorang bagi info tak sahih semata-mata nak kami segera selamatkan mak dia. Rupa-rupanya mak dia tak sedarkan diri sebab sesak nafas.

“Dahlah tak bagi kerjasama dalam memberi info, lepas tu masuk berkumpul dalam kecemasan ramai-ramai pulak, dah suruh tunggu di luar… tak dengar kata,” luahnya.

Pesakit tersebut kemudian perlu diintubasi dengan mesin bantuan pernafasan dan berada di dalam keadaan ko.ma, sebelum dipindahkan ke hospital tidak lama kemudian.

Beginilah keadaan imbasan x-ray paru-paru pesakit yang disahkan positif Co.vid-19 sebagaimana yang dikongsi oleh doktor berkenaan.

“Pukul 3 pagi tadi dapat berita, pesakit tu pos.itif Co.vid-19. Maka menangis la semua yang attend case.

“So hari ini semua staf yang attend case dia kena kuar.antin (HSO) dan swabbing tiga kali. Kitorang diarahkan oleh pakar unit peny.akit berjan.gkit tak boleh kuar.antin di rumah yang ada famili.

“Sebab gene-strain virus dia tu kuat sangat, plus dia datang dari kampung yang ada kluster. Jadi lumpuhlah staf di kecemasan situ yang handle case tu sebab semua kena HSO,” luahnya lagi.

Nasib baik PKP dan tak boleh rentas negeri. Bila ramai staf yang kena HSO dan infected (dijangkiti), so siapa yang nak selamatkan dan ra.wat semua?

DOKTOR

Tambahnya, situasi tersebut nyata menyulitkan ramai pihak apabila petugas kesihatan ‘lumpuh’ disebabkan sikap tidak jujur pes.akit dan waris yang terlibat.

“Nasib baik PKP dan tak boleh rentas negeri. Bila ramai staf yang kena HSO dan infected (dija.ngkiti), so siapa yang nak selamatkan dan rawa.t semua?

“Pekerja kesihatan beriya nak selamatkan nyawa orang sampai nak tergadai nyawa sendiri. Kerja penat nak ma.ti, buat itu buat ini tak kena, bersengkang mata standby case, tak kena sikit kena m.rah, kena complain, last last bawak balik vir.us dekat famili,” ujarnya lagi.

Reaksi seorang petugas perubatan yang sedang bertugas. Foto: Azhar Mahfof/The Star

Sehingga kini perkongsian tersebut meraih sehingga 18,700 retweet selain dibanjiri komen netizen yang turut sama menge.cam segelintir individu yang langsung tidak bertanggungjawab dan mementingkan diri.

“Saya yang jaga kaunter saringan dan fever center dekat klinik pun penat. Bila ditanya tak jawab. Dah masuk dalam klinik ka.toi dengan staf lain sebab ada kontak rapat dengan pesa.kit Co.vid-19 dan lepas swab. Terkilan juga rasa bila diri sendiri kena ma.rah sebab orang macam ni,” komen seorang netinzen.

“Benda paling penting sekali manusia lupa ialah common sense. Nak selamatkan diri dan famili sendiri je… orang lain mana nak ambil kisah,” tulis netizen lain pula.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: mstar

 

Be the first to comment on "Pes4kit tak sedarkan diri dibawa ke klinik, waris pula selamba men1pu… padahnya frontliners baru tamat HSO kena kuarantin lagi!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*