Kuat Sebab Anak-Anak. Genap Setahun Cov1d, B4lu M4ngsa Pertama Di Johor Terus Bangkit!

“Saya sentiasa berdoa w4b4k cov1d-19 segera berakhir agar kita semua dapat menjalani kehidupan seperti dahulu,” kata seorang b4lu yang kem4tian suami akibat cov1d-19.

Noradilah Rani, 33, berkata selepas kem4tian suaminya, Mohammad Yusof Haron, 34, pada 17 Mac tahun lalu akibat pendemik cov1d-19, tanggungjawab membesarkan enam anak berusia setahun hingga 11 tahun digalas sepenuhnya.

 

Noradilah yang sebelum ini hanya seorang suri rumah berkata, beliau seperti menerima tamparan hebat apabila suaminya men1ngg4l dunia akibat dijangk1ti w4b4k itu.

Katanya, selain Allahyarham suaminya, beliau bersama empat anaknya, turut dijangk1ti w4b4k itu, namun mereka kembali pulih selepas dikuar4ntin selama lebih dua minggu.

Berniaga kecil-kecilan sara 6 anak

Beliau kini berniaga ayam gunting dan minuman secara kecil-kecilan di Jalan Antoi, Kampung Melayu Majidee di sini, sejak Jun lalu, juga mahu bangkit bersama semangat baharu bagi membesarkan enam anaknya.

“Walaupun terasa perit kerana kini perlu menjadi nadi keluarga, saya akan terus berusaha meningkatkan pendapatan keluarga dengan sedikit bakat memasak yang dikurniakan Allah.

“Saya tidak menjangka w4b4k ini akan berlarutan sehingga dah genap setahun (24 Januari) dengan kehidupan kita sudah berubah mengikut norma baharu sepanjang masa.

“Selain berniaga ayam gunting dan minuman secara kecilan, saya juga akan mula menghasilkan biskut dan roti bagi jualan sebagai menambah pendapatan.

“Alhamdulillah, kerajaan Johor ada menyumbang oven dan pembancuh kuih dan roti bagi saya memulakan perniagaan membuat kuih dan roti.

“Saya juga bersyukur kerana permohonan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) sudah diluluskan bagi menambah pendapatan perbelanjaan membesarkan anak-anaknya,” katanya ketika dihubungi.

Suami pes4kit cov1d pertama men1ngg4l dunia di Johor

Pada 17 Mac lalu, suami Noradilah, Mohammad Yusof, men1ngg4l dunia selepas disahkan positif cov1d-19 dan dirawat selama seminggu di h0sp1tal Permai, Johor Bahru.

Mohammad Yusof adalah pes4kit cov1d-19 pertama men1ngg4l dunia di Johor dikebumikan di tanah perkuburan Islam Jalan Surau, Kampung Dato’ Hajah Hasanah, di sini.

Sementara itu, Noradilah turut berharap masyarakat patuh prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Kementerian k3sihatan (KKM) terutama pemakaian pelitup muka.

Katanya, sebagai bekas m4ngsa yang pernah dijangkiti cov1d-19 bersama empat anaknya, pengalaman berkenaan mengajarnya erti k3sabaran selain memastikan SOP sentiasa dipatuhi.

“Saya masih fobia dengan w4b4k ini dan cukup menjaga anak-anak supaya tidak keluar rumah tanpa pemantauan atau sesuka hati,” katanya.

Kredit: Berita Harian & FB Noradilah

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Pa& Ma

 

Be the first to comment on "Kuat Sebab Anak-Anak. Genap Setahun Cov1d, B4lu M4ngsa Pertama Di Johor Terus Bangkit!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*