M4ngsa Banjir Bers4lin Atas Perahu, Diberi Nama Bayi Siti Noor Banjiriah

Pagi semalam (Rabu, 20.1.2021) di Indonesia, seorang m4ngsa b4nj1r yang sedang sar4t ham1l bernama Ernawati mengalami saat-saat bagi melah1rkan cahaya mata.

Apabila mendengar wanita itu memerlukan bantuan, maka datanglah dua orang b1dan ke rumahnya untuk menolong Ernawati bagi menghantarnya ke tempat bersal1n.

Mal4ngnya keadaan b4nj1r di kampung mereka agak tervk, dimana hamp1r semua jalan raya tidak boleh dilalui oleh kenderaan darat. Jadi, mereka terpaksa menggunakan perahu sebagai pengangkvtan utama.

Baru sahaja menjejakkan kaki ke atas perahu, Ernawati sudah tidak dapat menahan kesak1tan dan merasakan bahawa bayinya sudah mahu keluar.

Akhirnya tanpa melengahkan masa, dua orang b1dan itu terus menolongnya untuk proses bersal1n di atas perahu yang mereka naiki tersebut.

Kejadian tersebut dirakam menerusi sebuah video yang dikongsi oleh penduduk tempatan di laman sosial Facebook.

Menurut laporan Tribun News, salah seorang daripada bidan berkenaan dikenali sebagai Arfat menjelaskan bahawa rah1m Ernawati sudah terbuka sejak empat saat selepas mereka menaiki perahu.

“Ketika kami datang, rah1mnya sudah terbuka habis dan sudah sedia untuk melah1rkan,” luah Arfat kepada pihak wartawan yang menemubual dirinya.

Tidak lama selepas itu, Ernawati selamat melah1rkan seorang bayi perempuan sihat yang memiliki berat 3.3 kilogram selain mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah membantu proses kelah1ran anaknya itu.

“Alhamdulillah saya dan bayi saya yang lah1r normal berada dalam keadaan sihat,” ujarnya.

Oleh itu bersempena dengan tempat lah1r anaknya di atas perahu, bayi perempuan berkenaan diberi nama yang ‘unik’ iaitu Siti Noor Banjiriah.

Sumber: Facebook Ponk BurgerTribun News

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://www.penmerah.dnqj.my/

 

Be the first to comment on "M4ngsa Banjir Bers4lin Atas Perahu, Diberi Nama Bayi Siti Noor Banjiriah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*