“Lawak dari Shuib Sepahtu dikatakan jijiik” – Penceramah tegur adegan yang tak sepatutnya

Menonton rancangan komedi, jenaka atau lawak merupakan antara aktiviti menarik yang menjadi pilihan sebagai pengisian sewaktu masa terluang seseorang.

Apabila melihat pelawak-pelawak mempersembahkan lakonan mereka di layar televisyen, sudah semestinya membuatkan penonton tidak kering gusi dengan telatah serta kerenah mereka yang mencuit hati.\

“Ni apa punya jiijik lawak yang kau buat?!”

Baru-baru ini seorang penceramah bebas, Akhi Fairuz Al-Jengkawi memuat naik sedutan video satu rancangan komedi tanah air memaparkan seorang pelawak terkenal sedang ‘mengukur kelapa’ dengan gaya yang ‘over’.

VIDEO :

“Depan audiens? Gelak-gelak? Live? Ditonton seisi keluarga di rumah? Mana akal?,” soalnya.

Dia mengulas adegan lawak ditunjukkan seakan-akan mempunyai unsur lvcah yang boleh menjadi punca kepada kes-kes cabvl atau ‘sexval harrassment’ di luar sana.

Namun begitu, antara balasan yang diterima oleh Akhi Fairuz adalah sangat mengejutkan: ‘Takdek apa pun, apa yang lvcahnya’ atau ‘Alah, rilekslah, melawak je’. Menerusi posting berkenaan, Akhi menegaskan bahawa alasan seperti itu membuktikan perkara tersebut sudah menjadi ‘basi’ atau normal dalam masyarakat.

Tidak dinafikan lagi, tugas sebagai pelawak bukanlah sesuatu yang mudah kerana sebenarnya memang sukar untuk membuat penonton ketawa. Pelawak harus kreatif mencipta ‘punchline’ yang menarik, sehingga boleh membuatkan penonton terhibur.

Namun begitu, ia tidak bermakna isu ‘lvcah’ boleh dijadikan sebagai inspirasi kepada lawak demi membuat penonton ketawa, walaupun ia dilihat sebagai topik hangat dalam kalangan masyarakat zaman ini. Meninjau ke ruangan komen netizen di Instagram pelawak terkenal itu, ada warganet yang menyelitkan komen-komen ‘nakkal’ berkenaan adegan yang dipersembahkannya.

Nak parut kelapa pun bernafsv

Ada letak sabun ke kat mesin parut?

Lain macam

Melihat ruangan komen posting tersebut, majoriti warganet menyokong kenyataannya dan menunjukkan kebimbangan jika adegan seperti itu ditonton oleh kanak-kanak.

Takut budak2 anggap normal

Masyarakat hilang malu

‘Double meaning’

Lawak ‘lvcah’ anggap normal terbawa2 ke tempat kerja, rumah

Malah, seorang insan pendidik bergelar guru turut tampil ke hadapan menceritakan pengalaman berkenaan pelajarnya.

Kedengaran remeh? Tidak sama sekali. Sebaliknya, hal ini merupakan sesuatu yang tidak boleh dipandang ringan kerana ia boleh menyumbang kepada peningkatan masalah gejala sosial yang tidak diingini terutamanya dalam kalangan kanak-kanak, pelajar sekolah dan remaja.

Sumber: Twitter Akhi Fairuz

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : Media Bawang

 

Be the first to comment on "“Lawak dari Shuib Sepahtu dikatakan jijiik” – Penceramah tegur adegan yang tak sepatutnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*