Kata2 Padu Menteri Agama Berkaitan Isu Da’i Dan Apa Yang Beliau Beritahu Buat Ramai Setuju

Isu membabitkan seorang pendkwah selebriti muda yang dit4han atas dkwaan merog#I mendapat liputan meluas media.

Kes tersebut turut mendapat perhatian warganet apabila setiap hari timpul berita terbaru, malah sehingga hari ini dikatakan lima orang lagi mngsa tampil buat Iaporan poIis.

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua PoIis Selangor, Datuk Noor Azam Jamaludin, di mana semua Iaporan itu diterima di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Shah Alam dan Petaling Jaya.

Selain mendapat perhatian warganet yang hangat memperkatakan isu terbabit, beberapa tokoh dan selebriti tampil bersuara memberi pendapat mereka.

Menteri Agama bersuara

Terbaru, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri berkata, peserta program realiti agama seharusnya menjaga peribadi dan saling menasihati antara satu sama lain.

” Sebagai pendkwah mereka sering menasihati orang lain dan jarang orang menasihati mereka.

” Jadi kita perlu sentiasa muhasabah diri dan memperbaiki diri dari semasa ke semasa,” kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al Bakri.

Beliau juga memberitahu kerajaan akan mempertimbangkan untuk mewujudkan garis panduan bagi penganjuran program realiti agama pada masa depan.

Katanya, garis panduan itu akan memberi suatu pemahaman yang baik dan panduan bersyarat bagi penganjuran program berkenaan.

Terdahulu, beliau menyempurnakan Majlis Penyerahan Surat Pelantikan Kepada Pegawai Penyelidik Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan di sini, hari ini.

Hadir sama, Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Luqman Abdullah dan Timbalannya, Jamali Mohd Adnan.

Media sebelum ini melaporkan seorang pendkwah selebriti terpalit kntroversi merog#I dan mencderakan wanita serta ditahan poIis susulan lima Iaporan dibuat mngsa.

Lelaki berusia 25 tahun itu disi1asat mengikut Sksyen 376 ( rog#I), 354 (c*bul), 377 (se,ks Iuar ta4bii) dan 323 (mencderakan) Knun Kesksaan.

Dr Zulkifli kata suspk tidak bersaIah selagi disabitkan bersaIah

Mengenai kes itu, Dr Zulkifli berkata, enggan mengulas lanjut kerana kes masih dalam s1iasatan dan menyerahkan kepada pihak berwajib untuk menentukan sama ada pendkwah itu bersaIah atau tidak.

” Sebagai umat Islam kita perlu sentiasa muhasabah diri dan selagi belum disabitkan bersaIah, kita tidak boleh menghvkum individu terbabit,” katanya.

Terdahulu, Ketua PoIis Selangor, Datuk Noor Azam berkata, mngsa mungkin lebih tertarik kepada pendkwah tersebut atas kedudukannya sebagai individu yang ketika bercakap lebih menjurus kepada keagamaan selain caranya juga meyakinkan.

” Tarikan daripada segi rupa paras itu bergantung pada yang melihat, ada nampak dia tampan, ada sebaliknya tetapi cara dia bercakap yang dapat menarik mngsa,” ujarnya.

Mengenai dkwaan kononnya pendkwah itu menggunakan iImu pengasih, pihak poIis tidak mempunyai maklumat berhubung hal itu.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : http://limauais.pw/2020/12/03/kata-kata-menteri-agama-dai/

 

Be the first to comment on "Kata2 Padu Menteri Agama Berkaitan Isu Da’i Dan Apa Yang Beliau Beritahu Buat Ramai Setuju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*