Wawa Zainal & Aeril Zafrel Serbv Premis Jual Kosmetik Tirvan Di Kangar!

Pasangan pelakon Wawa Zainal dan Aeril Zafrel menyertai serbvan di di sebuah premis di Taman Putra Utama, di Kangar, yang dipercayai mengedarkan produk kosmetik t1ruan jenama miliknya.

Wawa dan suaminya, Aeril Zafrel bersama sepasukan pengvat kuasa Kementerian Perdagangan Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Perlis, memasuki premis berkenaan jam 12,15 tengah hari.

Selain kecew4 dengan pihak yang dipercayai mengedarkan produk kosmetik t1ruan jenama Wawa Cosmetics by Wawa Zainal, aktres tersebut mend4kwa syarikat terbabit menggunakan cap dagangan tidak berdaftar yang seakan-akan menyamai cap dagangan berdaftar miliknya.

“Apa yang dikesalkan adalah ia seolah-olah mengeIirukan pengguna.

“Cap dagangan ini bukan senang untuk didaftarkan malah ia memakan masa hampir dua tahun untuk diluluskan oleh pihak KPDNHEP selepas melalui prosedur tertentu.

“Justeru sekiranya pihak terbabit berterusan menggunakan cap dagangan ini, ia adalah satu tindakan tidak bertanggungjawab,” dakwanya.

Sementara itu Pengarah KPDNHEP Perlis, Norazah Jaapar, berkata dalam serbvan berkenaan, pihaknya mer4mpas lebih 5,542 unit peralatan kosmetik dianggarkan bernilai RM210,596.

Beliau berkata, pihaknya turut menahan 16 individu berusia antara 20 hingga 31 tahun termasuk seorang lelaki yang juga pemilik perniagaan berkenaan untuk membantu s1asatan.

Menurut Norazah, serbvan itu dilakukan selepas pihaknya mendapat aduan daripada pasangan selebriti terbabit mengenai pengeluaran produk kosmetik menggunakan logo dan jenama yang boleh mengeIirukan pengguna dan peminat mereka.

“Hasil s1asatan mendapati premis terbabit telah beroperasi lebih dari tiga tahun dan turut menjalankan perniagaan menggunakan sistem ejen selain dijual di dalam talian.

“KPDNHEP juga telah melihat iklan mengeIirukan yang telah dikeluarkan oleh syarikat milik ahli perniagaan terbabit.

“Tindakan itu boleh meman1pulasi persepsi pengguna kerana telah menggunakan logo pemilik asal,” katanya dalam sidang media yang turut disertai Wawa dan Aeril pada petang Rabu.

Norazah berkata, syarikat terbabit dipercayai memiliki sebuah gudang di Kedah dan menjadikan premis di Taman Putra Utama sebagai pusat pengedaran.

Katanya, k3s dis1asat mengikut Akta Cap Dagangan 2019 yang memperuntukkan hukvman dend4 dan penjar4 jika sab1t kesaIahan.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : gempak

 

Be the first to comment on "Wawa Zainal & Aeril Zafrel Serbv Premis Jual Kosmetik Tirvan Di Kangar!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*