“Setakat TV Singer pun kau orang nak pertikai?” – Uncle Kentang peIik ada yang b1tter tengok ibu tunggal berhutang beli TV, mohon maaf sebab ‘bod0h’ bantu orang tak sepatutnya

“UNCLE, boleh padam tak post yang saya minta bantuan tu? Sebab ada yang kata saya pen1pu sebab saya beli TV hutang kedai.”

Demikian bait ayat yang dihantar oleh seorang ibu menerusi satu mesej kepada aktivis kebajikan, Kuan Chee Heng atau lebih dikenali sebagai Uncle Kentang.

Mesej itu dided4hkan oleh Uncle Kentang dalam satu perkongsian di Facebook.

Menurut Uncle Kentang, dia mended4hkan perkara itu kerana berasa terpanggil untuk menjelaskan situasi yang dialami wanita tersebut, selain meluahkan rasa kecew4 dengan sikap segelintir netizen yang meIemparkan tudvhan terhadap seseorang tanpa usul periksa.

“Jangan cari d0sa… televisyen hutang Singer RM105 sebulan jadi cac1an orang ramai dan h1na perempuan maIang berserta enam anak kecilnya sekali.

“Ada orang menudvh dia men1pu. Dia minta makanan, tak minta duit pun. Saya tak perlu cerita apa yang terjadi kepada keluarganya. Kamu tak bantu… kamu cembvru, ir1vhati kerana dia dibantu orang ramai.

“Itu rezeki dia dengan Tuhan. Sesungguhnya dia tak minta wang pun tapi Tuhan telah hantarkan ‘bala tentera’ begitu ramai sekali kerana dia yakin pada Tuhan. Doa dia dimakbulkan oleh Tuhan. Jadi apa hal kita nak tuduh dia pen1pu,” tulisnya.

Uncle Kentang merupakan antara individu yang sering tampil lebih awal bagi membantu urusan penghantaran jenaz4h umat Islam.

Tambah Uncle Kentang, menerusi mesej yang diterimanya baru-baru ini, ibu tunggal enam anak itu juga menjelaskan mengenai dirinya yang did4kwa men1pu kerana membeli televisyen secara ansuran.

“Bab televisyen, tahukah anda hati seorang emak? Televisyen lamanya telah rosak lama. Anak-anak kecil di rumah asyik termenung bosan kerana PKP dan tidak ke sekolah.

“Mak berusaha mencari televisyen dah lama… dah mohon dekat Singer lama betul. Kebetulan selepas suaminya meninggaIkan rumah, permohonan itu diluluskan. Bukan bayar tunai pun! Bayar bulan RM105 sebulan.

“Sekadar hiburan untuk anak-anak kecil. Adakah kita mempertika1kan kasih sayang mak kepada anak-anak kecilnya? Adakah itu perkara yang salah? Mak sayang anak pun salah? Setakat TV Singer pun kau orang nak pertikaikan?

Uncle Kentang bergiat secara aktif menghulurkan bantuan kepada golongan yang memerlukan.

“Sed1h… mana letaknya nilai agama murni kita semua? Janganlah kita pert1kaikan mereka kalau kita tidak tahu perkara sebenarnya,” luah aktivis ini.

Uncle Kentang dalam masa yang sama turut kecew4 kerana dia juga terh3ret apabila ditudvh tidak menyelidik latar belakang seseorang sebelum menghulurkan bantuan.

Secara sarkastik, dia memoh0n maaf kerana terlalu ‘b0doh’ sehingga memberikan bantuan kepada individu tang tidak patut menerima bantuan.

Antara komen netizen yang turut sependapat dengan Uncle Kentang.

“Saya Uncle Kentang yang sungguh bod0h. Saya tolong orang yang tak sepatutnya dibantu, saya mohon maaf. Hanya Tuhan sahaja yang tahu. Kerana aku tahu aku pasti mat1. Biar aku bawa ‘kebod0han’ masuk ke kubvr.

“Pada akak yang menerima bantuan, semua itu adalah kehendak Tuhan padamu. Kerana Tuhan telah buka hati banyak orang datang membantu. Mereka yang mengej1 dan mengherd1k di media sosial, anggaplah itu tiupan angin yang akan berlalu tanpa merdunya,” tulisnya lagi.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

 

Be the first to comment on "“Setakat TV Singer pun kau orang nak pertikai?” – Uncle Kentang peIik ada yang b1tter tengok ibu tunggal berhutang beli TV, mohon maaf sebab ‘bod0h’ bantu orang tak sepatutnya"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*