Selama 12 tahun hidup dalam pondok d4if, di situlah tidur, masak … akhirnya doa nenek warga asing mahu rumah sempurna dimakbulkan, 10 hari lagi siap kata Ustaz Ebit

Tidak dapat bayangkan bagaimana seorang warga emas hidup selama 12 tahun di dalam sebuah pondok kecil yang terlalu da1f.

Kisah warga emas berusia 70 tahun ini mengundang seb4k netizen selepas dikongsikan di Facebook oleh pend4kwah terkenal, Ustaz Ebit Lew yang berkesempatan menziarahi wanita berkenaan di ‘terataknya’ baru-baru ini.

Menerusi perkongsian tersebut, Ustaz Ebit meluahkan rasa seb4k apabila melihat sendiri keadaan ‘teratak’ warga emas berkenaan.

“Sayu hati sampai Tumpat, dah lewat ziarah nenek 12 tahun tinggal di pondok atau bangsal kecil ini. Atap bocor dan lantai macam nak rob0h.

“Tiada tandas. Di situlah tempat tidur, masak, dan kopek bilis. Kecil sangat… sedih tengok. Macam manalah yer hidup begitu 12 tahun,” ceritanya menggambarkan keluasan pondok berkenaan yang hanya sekangkang kera.

Ustaz Ebit meluangkan masa menziarahi nenek berusia 70 tahun ini di terataknya yang terletak di Tumpat, Kelantan.

Menurut Ustaz Ebit, wanita tersebut yang berstatus bukan warganegara hanya mencari rezeki dengan mengopek ikan bilis, yang juga dilakukan di dalam pondok kecilnya itu.

Menerusi penceritaan wanita berkenaan, pondoknya didirikan di atas tanah yang dibeli secara ansuran.

“Anaknya pun rumah lebih kurang juga… susah. Tadi ada cucunya datang, semua kenal saya. Sekolah di sini semuanya.

Ustaz Ebit membantu membelikan bahan binaan dan mengupah tukang untuk menyiapkan rumah yang selesa untuk nenek berkenaan.

“Makcik ni sebak saya datang dari jauh nak membantunya. Dah ada beberapa orang jiran dan Badan bukan kerajaan (NGO) cuba membantu nak bina rumahnya. Ramai yang cuba membantu.

“Alhamdulillah pagi ini dapat bantu bawa kayu, zink, dan keperluan buat rumah untuk nenek ini.

“Nenek ini menangis. Katanya setiap hari 12 tahun berdoa nak bagi ada rumah dan tempat solat sempurna jer. Tang1sannya buat saya rasa seb4k sayu,” cerita Ebit.

Nenek ini ternyata tidak dapat menahan rasa seb4k selepas doanya selama ini dimakbulkan.

Menurut pendakwah itu, dia membantu dengan membelikan barang binaan dan mengupah tukang untuk membuat rumah yang selesa buat warga emas berkenaan.

“Kerja dah dimulakan. InsyaAllah 10 hari ini boleh siap semuanya. Makcik ini gembira sangat. Beri juga sedikit sumbangan belanja tadi,” ceritanya.

Sehingga kini perkongsian tersebut meraih sehingga 1,200 shares.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

 

Be the first to comment on "Selama 12 tahun hidup dalam pondok d4if, di situlah tidur, masak … akhirnya doa nenek warga asing mahu rumah sempurna dimakbulkan, 10 hari lagi siap kata Ustaz Ebit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*